Dnia 07.06.2023 w ramach projektu „Rozwój inteligentnych specjalizacji Dolnego Śląska poprzez skoordynowane działania animacyjne w zakresie procesu przedsiębiorczego odkrywania” odbędzie się wyjątkowa konferencja dotycząca niemarnowania żywności.
Projekt ten powstał po to, aby zapoznać uczestników z niezwykle trudnym, a zarazem bardzo ważnym tematem, jakim jest marnowanie jedzenia. Każdego roku na świecie marnujemy 1,3 miliarda ton żywności. W samej Polsce jest to około 5 ton jedzenia. Liczby te są zatrważające, dlatego organizatorzy zadbają o budowanie świadomości wśród zaproszonych na konferencję gości.
Częścią konferencji będzie panel dyskusyjny na temat marnowania żywności, w którym udział wezmą osoby ściśle powiązane z tworzeniem rozwiązań dla tego zaistniałego na ogromną skalę problemu. Wśród osób, które podzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem podczas panelu dyskusyjnego znajdą się takie osoby jak:
Oprócz panelu konferencyjnego, na którym wypowiadać się będą eksperci z dziedziny ekologii, uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładów zaproszonych specjalistów na temat obecnej sytuacji dotyczącej stanu marnowania żywności w sektorze HoReCa oraz wziąć też udział w warsztacie kulinarnym, zapoznającym ich nieco bliżej z kuchnią w stylu zero waste.
Warsztat kulinarny poprowadzi Sylwia Majcher - autorka pięciu bestsellerowych edukacyjnych książek, które ułatwiają niemarnowanie. Tworzy i realizuje kampanie społeczne wspierające idee food waste i zero waste.
W przerwie konferencji organizatorzy zapewniają poczęstunek, a po warsztacie kulinarnym, zapraszają do wspólnej uczty i dyskusji dotyczącej obecnej sytuacji światowej i tematyki zero waste!
Konferencja odbędzie się dnia 07.06.2023 o godzinie 10:00 w Hotelu Mercure Szklarska Poręba
Fundacja Pretium z siedzibą we Wrocławiu
ul. Żeromskiego 62/2
50-312 Wrocław
NIP 8971811633, REGON 362151230
ING Bank Śląski
87 1050 1575 1000 0090 3167 0798